Aileler Çocuklarının Madde Kullanımına Karşı Dikkatli Olmalı

Aileler Çocuklarının Madde Kullanımına Karşı Dikkatli Olmalı

Aileler Çocuklarının Madde Kullanımına Karşı Dikkatli Olmalı

2016-2017 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte çocuklarımız, karneleri ve akademik başarıları ne olursa olsun güzel bir tatili ve dinlenmeyi hak ettiler. Ancak atalarımızın dediği gibi ‘su uyur düşman uyumaz’ misali çocuklarımızı ve gençlerimizi bekleyen büyük bir tehlike olan sigara ve madde bağımlılığı konusunda Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) tüm ailelere altın değerinde önerilerde bulundu.

İnsanların hayatta kötü durumlarla karşılaşabilme ihtimalinin farkında olduklarını ancak bu riski azaltmak için yeterince girişimde bulunmadıklarını ifade eden TERAPİDER Genel Başkanı Uz. Dr. Taner CANATAR; ‘Örneğin düzensiz beslenen ve sağlıksız yaşayan bir insanın hastalığa yakalanma olasılığı fazladır. Ancak bu kişiler, maalesef sadece hastalık başlarına geldiği zaman telaş içinde bir çözüm yolu arıyorlar. İşte benzer şekilde madde kullanımında da ebeveynler, kendi çocuklarının madde kullanabileceğine ihtimal vermezler ve böyle bir olasılığı deyim yerindeyse yok sayarlar. Ama günün birinde çocuklarının madde kullandıklarını öğrendiklerinde dünyaları başlarına yıkılır. Benzer olumsuzluklarla karşılaşmamak için aile içinde paylaşılan kaliteli zaman arttırılmalı, etkili iletişim ile aile bağları güçlendirilmeli ve ailenin daha sağlıklı süreçlerle devamı sağlanmalıdır. Bu nedenledir ki yaz tatili, çocukların hem keyif aldıkları aktiviteler yapmalarına hem de anne babalarıyla daha fazla kaliteli vakit geçirmelerine fırsat sağlamalıdır. Ayrıca sevgiyi, ilgiyi, güler yüzü çocuklardan esirgememek gerekiyor. Unutmayınız ki ebeveynlerin görevi çocuklarına rehberlik etmek ve onları yaşama hazırlamaktır. Bunun için ebeveynler olarak öncelikle sigara kullanıyorsanız derhal bırakıp örnek olmalı, kullanmıyorsanız da çocuğunuzu bilinçlendirmelisiniz.’ dedi.

ÇOCUĞUNUZUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

TERAPİDER Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog İhsan Sabri TİTİ ise açıklamasında; ‘Her olayın bir başlangıcı olduğu gibi, madde bağımlılığına giden yolun başı da satışı yasal olan SİGARADIR. Elbette her sigara kullanan madde bağımlısı olmayacaktır ancak sigara içmeyen birine göre riski oldukça yüksektir çünkü genellikle sigara, esrar, amfetamin grubu haplar, eroin-kokain-bonzai, metamfetamin şeklinde devam eden bir madde kullanma silsilesi mevcuttur. Bu süreçte alkol kullanımı da oldukça sık görülür. Bununla birlikte şu bulgulardan bir veya birkaç tanesi ile karşılaşırsanız derhal çocuğunuzu yakın takibe almalısınız: Çocuğunuzda çok da anlam veremediğiniz dalgınlık, unutkanlık, umursamazlık görürseniz, yine benzer şekilde dikkat ve konsantrasyonunda ciddi bozulmalar gözünüze çarpıyorsa örneğin verilen bir işi, okul ödevlerini yaparken dikkatini toplamakta zorluk çekiyorsa, süreğen bir şekilde halsizlik ve yorgunluk gözlüyor ancak yorgunluk ve halsizlik hali bir anda ortadan kalkıyorsa, aniden ortaya çıkan uygunsuz ve abartılı tepkiler ile saldırgan ve asi davranışlarda artış gözlemliyorsanız, gözlerde kanlanma ve göz kenarlarında kızarıklık veya göz bebeklerinde büyüme fark ediyorsanız, baygın ve etrafa anlamsız bakışlar, göz kapaklarında düşüklük görüyorsanız, zaman zaman konuşmasında güçlük yaşıyor, akıcı konuşma yerine peltek konuşuyorsa, konuşmalarını toparlayamıyorsa, aşırı terliyor, nedensiz kusuyor ve yürümede güçlük çekiyorsa, uyku düzeninde ve iştahında bozulma varsa, haddinden fazla içe dönük ve izole bir hayat yaşamaya başladıysa, arkadaş çevresinde değişiklikle beraber daha fazla para harcamaya ve daha sık yalan söylemeye başladıysa, cüzdanınızdan para eksilmesi veya evdeki eşya kayıpları dikkatinizi çekiyorsa, okul başarısı ve okula devamı azalıyorsa, odasında folyo (daha çok alüminyum folyo ya da sigaraların içinden çıkan folyo ), altı lekeli kaşık, enjektör, mum, ufak pamuk, hazır tütün kağıtları, üstünde değişik şekiller bulunan ya da renkli haplar buluyorsanız, vücudunda iğne izleri, morarmış ve kabuk bağlamış bölgeler görüyorsanız, derhal bir uzmandan yardım almanız gerekiyor demektir.’ dedi.

Bu gönderiyi paylaş